Nieuws & Blog

Blog

Zo licht als mogelijk, zo diep als noodzakelijk

Of het ook iets oplevert, ‘dit soort trajecten’?
En of het de investering waard is, als je ‘kijkt naar de uiteindelijke resultaten’?

Het waren enkele opmerkingen van iemand die er overduidelijk zo zijn gedachten over had. Over coaching. Over ontwikkelingstrajecten. Over persoonlijk leiderschap. En over zo nog het een en ander wat simpelweg niet zo goed vast te pakken is in termen van KPI’s, keiharde euro’s of andere strak geformuleerde ‘prestatie-indicatoren’.

Wij van Nijhuis en Van Vliet hebben er ook zo onze gedachten over: gedachten die we vertaalden naar de opzet van onze Voorjaarsvierdaagse Persoonlijk Leiderschap die vorige week voor de derde keer heeft plaatsgevonden. Gedachten over ‘quick-fix’ versus ‘suddertijd’. Over ‘oppervlakte’ versus ‘diepgang’. Over ‘het krijgen van antwoorden’ versus ‘ruimte krijgen om te mogen zoeken’.

Onze opvatting?

Als je blijvende verandering voor ogen hebt als het gaat om het geven van sturing aan je leven en je werk – datgene waar persoonlijk leiderschap feitelijk over gaat – , dan heb je diepte-onderzoek nodig. Diepte-onderzoek, in het licht van duurzaamheid. Diepte-onderzoek dat wij hebben vormgegeven aan de hand van de kapstokken die de Transactionele Analyse ons biedt.

Ons uitgangspunt?

Zo licht als mogelijk, zo diep als noodzakelijk en dat alles met behulp van de volgende leidende vragen:

  • Doe ik de dingen die ik wil?
  • Waarom doe ik de dingen die ik doe?
  • Wat moet ik doen om bij te sturen?
  • Hoe ga ik dat in de praktijk volhouden?

Een feestje was het! Dat vonden wij, en dat vonden onze deelnemers! Een van hen (Mirjam, leerkracht en teamleider) omschreef het als volgt:
Wat mooi als je dit kunt meemaken, een groter cadeau kun je jezelf niet geven / niet ontvangen. Heb je het gevoel dat je iets gemist hebt? Ja, dat klopt! 🙂

We begroeten je graag bij de volgende ronde in september: een driedaagse, dit keer!