Nieuws & Blog

Blog

Mijmeren

Mijmeren. Het is mijn favoriete bezigheid tijdens de weken waarin werk op een laag pitje staat en ik, zoals ook weer in de afgelopen zomer, mijn neus achterna door Europa reis. Een favoriete bezigheid, vooral omdat ik er helemaal niets voor hoef te doen. En dat laatste is een verademing als ik het vergelijk met datgene wat er in de rest van het jaar allemaal op mijn ’to do-lijstje’ staat: van mijmeren is dan vaak weinig sprake, van moeten des te meer.

Mijmeren dus. Over gedachten die komen en die ook weer gaan,  in de rust en de ruimte van het moment.

Het grootste plezier beleefde ik deze weken aan contacten met anderen: onverwachtse ontmoetingen met mensen die ik nooit eerder had gezien maar met wie ik de mooiste gesprekken voerde. Over vraagstukken die ons bezig hielden, over ervaringen die de moeite van het delen waard waren en over inzichten die we over onszelf opdeden. Dit laatste, juist door te kijken en te luisteren vanuit het perspectief van de ander. Ontmoetingen: ongepland en onverwachts en stuk voor stuk cadeautjes in deze lange en warme zomer.

Wie kies je om te zijn?

“Je kunt met iemand in gesprek treden om je gelijk te bewijzen, maar ook – zoals Roek Lips – om antwoorden te vinden op vragen waarop niemand het antwoord weet. Dat is vele malen interessanter.”

Het is een citaat op de achterflap van het boek van Roek Lips dat ik onlangs als cadeau kreeg. In “Wie kies je om te zijn. Gesprekken en gedachten over een nieuwe tijd” gaat Lips in gesprek met meer dan vijftig wetenschappers, kunstenaars, denkers en doeners, op zoek naar inspiratie en houvast in een wereld waarin op het moment niets meer vanzelfsprekend is. Een schot in de roos, dit cadeau! Omdat het inspireert. Omdat het uitnodigt tot reflectie. Omdat het uitdaagt tot het onderzoeken van mijn eigen antwoorden en mijn eigen gelijk. En omdat het de vraag opwerpt wat dit alles vraagt van mijn persoonlijk leiderschap.

We waren onafscheidelijk in de afgelopen weken: mijn boek en ik. Mijn belangrijkste inzicht na deze zomer? De bevestiging dat we anderen nodig hebben en de échte dialoog om te ontdekken wie we zijn en hoe we ons tot de wereld om ons heen verhouden. Door elkaar vragen te stellen, door met elkaar ‘het goede gesprek’’te voeren: “Want hoewel er van alles op je pad komt, is er altijd een moment waarop je een keuze kunt maken”.

Om over door te mijmeren!

Voor wie blij wordt van beeld bij bovenstaande tekst: zie www.nieuweleiders.nl. Van harte aanbevolen!