Was het Mark Rutte die het het eerst had over “het nieuwe normaal” ? Inmiddels weten we, dat we het dan niet alleen over de 1,5 meter maatschappij hebben. We hebben het dan óók over thuiswerken, online lesgeven en -vergaderen. Fantastisch dat dat kan natuurlijk! We maken er met z’n allen dan ook dankbaar gebruik van.
Afgelopen donderdag hadden we via een online-Zoomevent van The School of Life de wereldberoemde relatietherapeut Esther Perel in onze huiskamers. Net zoals de kwaliteit van ons leven wordt bepaald door de kwaliteit van onze relaties, wordt de kwaliteit van ons werk bepaald door onze werkrelaties. Juist omdat de afstand in deze tijden voor velen groter is, hebben ook deze relaties wat extra aandacht nodig. Hoe zorgen we dat we niet allemaal lamgeslagen worden door alle verschillende vormen van digitale communicatie waar we opeens mee moeten werken? En wat kunnen we doen om onze collega’s echt te blijven zien, ook als we niet bij elkaar mogen zijn?
Esther Perel benadrukte nog weer eens dat communicatie méér is dan verbale communicatie. Het non-verbale aspect is minstens zo belangrijk! Sterker nog, het is een krachtig element en verstrekt aan de ene kant veel informatie. Aan de andere kant biedt het gelegenheid om op een andere manier contact te maken. Iemand live in de ogen kijken, iemand zien bewegen, iemand even kunnen aanraken, het verrijkt allemaal het contact. Hoe kun je nu in een online meeting maximaal contact organiseren?
Door je meeting bijvoorbeeld eens te beginnen met een rondje ‘hoe zit je erbij?’
Of door te starten met de vraag aan een ieder om te vertellen hoe je geholpen bent door een collega om je werk goed te kunnen doen in deze Corona-tijden.
Of door te informeren naar welke support er nog nodig is om de kwaliteit van de leerlingbegeleiding te waarborgen.
Of, zoals Esther Perel het verwoordde: “Begin niet straks gewoon weer met werken. Begin met de mensen die er werken.”
Veel verbinding toegewenst!