Nieuws & Blog

Blog

Liefde in tijden van Corona

Van Corona is van alles niet leuk. Maar het grootste voordeel ervan, volgens Feline van 8 en Bram van 6, is “dat we nu Mariek wel veel kunnen zien.” En zo komt het dat ik in de afgelopen twee maanden mijn activiteitenrepertoire heb uitgebreid met voorlezen, steppen, zandkastelen bouwen, hamburgers bakken en vragen beantwoorden: eindeloos veel vragen!

  • Mariek, wat is de allermooiste dag uit je leven?
  • En als je die niet weet: wat is dan de twee-na-mooiste?
  • Vind jij het eigenlijk niet saai om alleen te wonen?
  • Hoeveel Valentijnskaarten heb jij dit jaar gekregen?
  • Waar leeft de Komodovaraan?
  • Mariek, denk jij dat jij ooit nog kinderen krijgt?

Het moet gezegd: het is soms even schakelen. Maar wat is  het ook genieten: dat vooral! Van de vrijmoedigheid waarmee Feline en Bram me bevragen. Van de openheid waarmee ze naar mijn antwoorden luisteren. En van de onbevangenheid waarmee ze vervolgens verder met me in gesprek gaan. Omdat ze oprecht willen weten wat ik van zaken vind. Omdat ze nieuwsgierig zijn naar hoe ik tegen dingen aankijk. En omdat ze zich op geen enkele manier inhouden, of bezig zijn met de vraag of het stellen van een vraag al dan niet gepast is. En daarna? Dan praten we nog wat, en eten we nog een ijsje. En we zeggen hoe we vinden dat we boffen met elkaar: zij met mij en ik met hen. Moeiteloos en vanzelfsprekend. Liefde in tijden van Corona.

Vrijmoedig spreken en openhartig luisteren: van de manier waarop kinderen dat als vanzelf doen, kunnen we als volwassenen nog een hoop leren! Hoe spannend vinden we het niet om met elkaar het goeie gesprek’ te voeren: gesprekken waarin je zegt wat je daadwerkelijk te zeggen hebt? Hoe moeilijk vinden we het niet om daadwerkelijk te luisteren naar een ander zonder dat onze mening of ons eigen oordeel zich onmiddellijk aan ons opdringt?

In de komende weken pakken we de draad weer op met het op locatie werken met teams. Teams die het avontuur aan willen gaan: het voeren van echt goeie gesprekken met elkaar. We kijken ernaar uit!