Nieuws & Blog

Blog

Waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over

Wie ons een beetje kent, weet dat we uren kunnen praten over professionele identiteit: over wie je bent als persoon en wie je bent als professional én hoe die twee elkaar beïnvloeden.

Het is wat ons raakt, wat ons beweegt en waartoe we teams in beweging (willen) zetten.

Maar wat ís het nu eigenlijk, professionele identiteit? En ook: wat héb je er aan in de dagelijkse praktijk? Om nog maar niet te spreken over de vraag: hoe zetten en houden wij onszelf in beweging waar het gaat om de ontwikkeling van onze eigen (professionele) identiteit?

We gaan ervoor: voor het op avontuur gaan naar onze eigen beantwoording van die vraag.

Hoe? Door daar regelmatig tijd en ruimte voor vrij te maken! Onlangs nog, tijdens een lang weekend in Bergen aan Zee: huisje gehuurd, wandelschoenen, eten en een flesje wijn mee, evenals een lijstje met onderwerpen waarover we met elkaar in gesprek wilden. Omdat dingen niet helder waren; omdat er vragen waren die een onderzoekje waard waren; omdat we denken te staan voor een verandering van richting als het gaat om onze begeleidingstrajecten. En bovenal: omdat we de behoefte voelden om daar echt tijd en aandacht aan te besteden om het er op die diepere laag – de ‘identiteitslaag’ – over wilden hebben.

En dat hebben we gedaan: stappenteller aan, kilometers maken, onszelf uitspreken over alles wat ons bezig houdt. Kortom, onszelf letterlijk in beweging brengen, waardoor ‘de mind’ de gelegenheid krijgt om mee te gaan bewegen.

Het resultaat? Om met Manon Ruijters te spreken: we weten weer waar we van zijn. Of beter nog: we weten weer wie we zijn en waar je voor staat. Makkelijk? Nee, niet altijd. Fijn en productief? Dat zeker weten!

Omdat we onszelf en elkaar weer een beetje beter kennen, als persoon en als professional; omdat we onze eigen en elkaars professionele identiteit weer verder verkend en ontwikkeld hebben. En omdat dát ons helpt om het beste van onszelf te geven! Zo kom je nog eens ergens!