Nieuws & Blog

Blog

“Waar is Harry?” Opleiding Deep Democracy

Ook wij willen ons blijven ontwikkelen en professionaliseren. In mei hebben we Level 4 van ‘Deep Democracy’ voltooid: drie dagen leren, drie dagen onderdompelen, drie dagen genieten van de ontmoeting en van de verbinding die ontstaat!

Het doel van Deep Democracy

Dat je het leuk gaat vinden dat je verschillend bent van elkaar en om vanuit die verscheidenheid met elkaar het gesprek te voeren. Een goeie dialoog voeren dus, om samen wijzer te worden!

Een beetje achtergrondinformatie

In de opleiding wordt aandacht besteed aan het begeleiden van groepsprocessen die nog wel eens stroef kunnen verlopen. In de dynamiek van groepen gebeurt veel, zeker wanneer mensen zich niet gehoord voelen of denken dat men hun mening negeert. Wanneer de ideeën die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt geen ruimte krijgen, gaat het wringen.

We spreken hier vaak niet rustig en openlijk over, maar hebben allerlei manieren om ‘onderhuids’ en in de ‘onderstroom’ tegen te spartelen. We mopperen bijvoorbeeld wel op de gang, maar tijdens de vergadering houden we onze mond. Of we zeggen ja tegen een voorstel, maar doen nee en we verzinnen allerlei smoesjes waarom het toch niet kan. Tegen de tijd dat de verschillen en botsende meningen boven water komen drijven, is er vaak al een diepe kloof geslagen tussen het meerderheids- en het minderheidsstandpunt. Met gedoe, gemopper en ruzie op het werk.

In elk team speelt een dergelijke dynamiek. Om escalatie te voorkomen en de verschillen te benutten, is het belangrijk om in een vroeg stadium het conflict op te zoeken. Niet de verschillen wegpoetsen, maar onderzoeken: juist door op zoek te gaan naar de tegenstem, de “Harry” (of Hanneke, of Heleen) in een team.